20 Ocak 2015 Salı

Tavuk Islahı,

                                             TAVUK ISLAHI
M.Ö   8000 hayvanların evcilleştirilmesi

M.Ö  1000 Mezopotamya Anadolu ''Dengi Dengine Birleştirme''

1780  Islah ilkeleri !Bakawel!

1865  Kalıtım kuralları !Mendel!

1890  Suni Tohumlama !Spallanzani''

1934  Embriyo Transferi ''heape''

1963  BLUP: Best linear unbiased prodictor En iyi doğrusal sapmasız tahminleme ''henderson''

1973  rekombinant DNA ''BOYER''

Ülkemizde  1963 yılından beri çalışmalar devam etmektedir.

1975  Yılında Ülkemizde Kanada dan 10 saf hatta ait kuluçkalık yumurta getirilmiştir. Buhatlardan 6 tanesi kahverengi yumurtacı , 4taneside beyaz yumurtacı saf hattır. Bu yumurtalar Ankara Üniversitesi ve TAE (Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü) verilmiştir.

Bu hatlardan 4 tanesi Rhode Island Red-1, Rock-1, Barred Rock-1, Colombian Rock ve line -54.

Uygulanan yöntem Kısaca Şöyledir.  Her yıl hatların tamamında 9 tavuk ve 1 horozdan oluşan baba aileleri oluşturulmuştur.

    Islah yöntemleri:

  • Saf yetiştirme: Irk içinde hayvanların birbiriyle çiftleşmesidir.Belli bir süre sonra genetik varyasyon azalır.

  • Akrabalı yetiştirme: Saf yetiştirme ile aralarında temelde büyük bir fark yoktur. Bu ıslah yönteminde Yaşamagücü ve üreme özellikleri geriler.

  • Melezleme:Farklı ırkların çiftleşmesiyle olur.Saf yetiştirmede genetik varyasyonu artırmak için kullanılır.

  • İyileştirme melezlemesi:Kısaca yerli hayvan ırkının bazı özelliklerini artırmak için uygulanır.Saf yetiştirmede 1 kereliğine bile uygulanır.

  • Kombinasyon melezlemesi: En az 2  veya daha fazla ırkın yeni bir populasyon elde etmek için kullanabilir.

  • Çevirme melezlemesi:Sadece yetersiz tavukları ıslah etmek için uygulanır.Saf hattan horozlar kullanılır.

  • Kullanma melezlemesi:Akrabalı yetiştirilen hatların malzemesidir. Çıkan ürün sadece üretimde kullanılır.







Dövüşçü Hint Horozu Cinsleri ve Yetiştirme Bilgileri ..













ABONE OLARAK DESTEK ÇIKIN 
Aşağıda linke tıklayarak abone olun...
 







Türk Hint horozları Malaloid türünün alt türü olan aseel ırkı horozlardır. Asil soylu arı, safkan anlamına gelmektedir. Bu kelime Türkçeye de aynı şekliyle geçmiştir.Asil kan saf, duru manasında kullanmaktayız.Türkiye de bir çok bölgemizde gerçek hayvan severler tarafından çok özel yetiştirme sistemleriyle saf olarak yetiştirilmeye devam eden Hint horozu bölgeler arasında çok azda olsa genel yapısal özellıkler fiziki görünüşleriyle birbirinden ayrılabilir.


Türk Hint horozunun genel olarak diğer ırklardan ayrımlanabilir özellikleri geniş bir kaş yapısı ve gözler bu kaş yapısının içerisine gizlenmiş dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunaklı bir yapıya sahiptir. Ortalama olarak erkekler 3-3,5 kg arasındadır.Gözler yeşilin tonlarındadır.Hakim olan renkler dişilerde kahverengine ve siyah renklerdir.

Dövüşleri ağır, etkili elleri, muntazam kas yapıları, dengeli bir vücut yapıları vardır. Irklar içinde en dayanıklı horoz, Hint horozudur. Tavuklar9-10 yumurta yaptıktan sonra kuluçka olur yumurtalar açık krem rengindedir, ortalama 57,60 gr arasında yumurta ağırlığı vardır, daha küçük ve daha iri yumurtalar kuluçka altına konulmaz çıkış gücü zayıf olur.Horozlar dik duruşları geniş göhüsleri kalın kemikli ayakları ile tam bir asalet timsalidir..

İbikler fıstık ibik, silmenin çeşitli formları örneğin taş ibik, gül ibik şeklinde  gözlemlenir. Hint horozlarında sakal yoktur.Genellikle horozların sırtlarında sırt saçak tüyleri vardır.Akrabalı yetiştirilmiş damızlıklarda bazen bu saçak yoktur.Kuyruklar aşağı doğru ortadan ikiye ayrılmış ıstakoz kuyruğunu andırır.Ayaklar çok açık sarı ve gümüşi renklerde olabilir.Hint horozları ötüşleri çok kısadır ötüşleri sırasında ses boğulabilir..

           Hint Horozunun Bakım ve Beslenmesi


Besleme horozculuğun temel ayaklarından biridir.Horoz yetiştirilirken horozcular arasında bakım besleme ve yetiştirmekten kaynaklanan çeşitli farklılıklar ortaya çıkar.Bu temel ayaklarından birinin eksikliği daha kötü performanslı işe yaramaz horozların ortaya çıkmasına neden olur.

Yanlızunutmamak gerekirki kötüyü kötü yapanda iyi yapacak olanda bizleriz.Çünkü ortaya çıkacak performans çevre+genetik olarak ortaya çıkar.Sen vermez isen  hiçbir zaman alamazsın işin sırrı budur.

Bir hint horozunun iyi olmasının iki ana şartı

  1. BAKIM
  2. BESLEME
Bakım:Bakımdan kasıt hayvanın ortam şartlarının iyileştirilmesi ortam şartları nedir.Ortam nemi,ısısı altlık durumu yemliklerin temizliği suyun kalitesi yemin  kalite olması hayvanların çok olup olmaması  kümesin güneş alıp almaması ve gürültülü bir ortam olup olmadığını da eklıyebilirz.(Gürültü hayvanlar üzerinde stres yapar)
Nem:Kümes içinin nemli olması temre başta olmak üzere birçok mantarı hastalıkların oluşmasına neden olur.

Isı:En uygun ısı ortamı 20-24 derece olmasıdır. Buderecelerin daha düşük olması hayvanlarda çok büyük rahatsızlık oluşturmasa daüzerindeki ısılar strese yol açar.

Su:hayvanların içtiği su  her daim temiz olmalı özellikle yazları çok bakteri  oluşur ve sindirim sisteminde rahatsızlıklar oluşur.

Yem:Yemin kaliteli olması hayvan yetiştiriciliğinin de çok önemi vardır.güvenilir firmaların yemlerinden alınması yemcinin ve horoz bakıcısının yemleri saklama koşulları çok önemlidir.Nemli yerlerdeki yemler küflenir ve hayvanı zehirler.birçok hayvan bakıcısı da bu durumda hayvanlarının öldüğü görülmüştür ve ilaç tedavisi de olumlu bir sonuç vermemiştir.

Güneş:Yavru gelişiminde ve sağlık açısından çok önemlidir.

BESLEME
Besleme ile ilgili birçok konu sunulmuşssada besleme uzmanlık gerektirir.Önemli olan hayvanın midesini doldurmak değil.Tüm hayvanlar ve insan içinde bu durum böyle değildir.hergün kuru fasulye yiyen bir insanla her çeşit gıda tüketen insan arasında çok fark vardır her gıdadan tüketen insan sağlıklı olur ve hastalıklara karşı daha dirençli olur ve hastalanmaz.Ama diğer tek yönlü beslenen kişi hastalıklara yakalanma riski çoktur ve zamanla sağlığını kaybeder.Çeşitli gıdalarla beslemek en doğru yoldur.Bu çeşitli gıdalar şunlardır?

Proteinler

Hayvansal proteinler

  • Yumurta
  • Et kemik unu
  • balık unu
  • yeme sentetik katılan proteinler
Bitkisel protein

  • Fiğ
  • Bezelye
  • Mercimek
  • Nohut
  • Fasulye
  • Korunga
Karbonhidratlar

  • tahıllarda
  • pekmez
  • bal
  • kuru üzüm
Vitaminler

  • yeşillikte
  • tahıllarda
  • meyvelerde
  • fındık fıstık
  • sentetik olarak satılan premikslerde
Mineraller

  • tahıllarda
  • yeşillikte
  • meyvelerde
  • sentetik olarak satılan premikslerde
Yağlar

  • tahıllarda
  • don yağı
  • bitkisel yağlar
  • fındık
  • fıstık
  • ayçiçeği tohumu
  • aspir
  • kanola
  • keten



7 Ocak 2015 Çarşamba

ORGANİK YUMURTA TAVUKÇULUĞU HAKKINDA BİLGİLER

ABONE OLARAK DESTEK ÇIKIN 
asagidaki linke tiklayarak abone olun 






      KÖY (ORGANİK) YUMURTA  SALMA TAVUKÇULUK.....

1) 1 tavuk için minimum 4 metre kare resmi standart diye biliyorum fakat fazla olursa 1 tavuk için çok daha iyi olur.
2) hem kapalı hem açık şart (yabani kuşlarla temas riski ve kaçınılmaz hastalık,iklim,yabani hayvanlar,hırsızlık tehlikesi vs.)
3) 100 tavuğa 25 folluk, 1000 tavuğa 250 folluk yapar...folluklar rahat ve seri bir biçimde yumurta toplayacağınız bir şekilde olsun...40cm x 40 cm yeterlidir....3 katlı olsa yanyana 80 tane ortalama eder....32 metre uzunluk 30 tan 90 cm yapar hemen hemen.
4) lohman brown, ligorin, atak-s, atabey, plymouth rock vb hibrit....tabi yıllık bir tavuktan minimum 300 almanız şart.....hormonlu olmayacağından ötürü....Horoz beslemeniz daha doğal olur fakat yem tüketimini arttırır....10 tavuğa 1 horoz dersek 1000 tavuğa 100 horoz olur ve çok çok zarar edersiniz....1 horoz günde 100 gram yem yerse günlük horozlara bile 10 kg yem gidebilir....zaten amaç yumurta olduğundan horoza gerek yok....süs olsun diye 10-15 tane araya salın....hibritlerde sonraki kaliteli nesli elde etmek sanırım çok zor.....ha dersinizki ben LİGHT SUSSEX besleyecem yıllık 250 yumurta işimi görür ve civciv alıp sürekli yeni üretirim orası ayrı.....Türkiyede yumurta tavuğunun üretimi yok diye biliyorum....ama varsada haberim yok..
5) kendiniz civciv olarak başlarsanız daha kaliteli yetiştirebilirsiniz
6) başlangıç maliyeti olarak civciv çıkarın yumurtadan ama sonraki yetiştirme maliyeti yüksek olabilir...çünkü tavuk maksimum kapasiteye 8 ay sonra başlarsa 8 ay cepten yiyecekler yani...
7) Fason üretimde yapabilirsiniz yani başka firma adına.
8) 10 lu organik yumurta migros MM de 7 tl ye gördüm keskinoğlunun yani siz bu fiyata satamazsınız çünkü bunun çok ıvırı zıvırı reklamı vs. var büyük firmalarla baş etmek imkansız kesinlikle.
9) aşı, vitamin, bakım vs. masrafları
10) herşeyden önce garanti günlük vereceğin anlaşmış olduğun firma...çünkü bu işte pazar işin yüzde 90 diyebilirim.
11) alan yoksa elinizde günlük 30 koli yumurtayla kalırsınız çok dikkat edin
12) önce anlaşın sonra işe girin
13) batma riski de var yıllar sonra kapınıza mercedes çekme ihtimalide var Big Grin
14) soğuk hava deposu da lazım....bir tavuk günlük 100 gram yese 1000 tavuk günlük 100 kg yem gider....çuval 50 kg 70 tl olsa günlük 140 tl yem gider...30 koli yumurta satsanız 1000 tavuktan günlük....kolisi organik olduğundan 10 tl ederse 300 tl eder....vs diğer masraflar göze alınınca ortalama günlük 100-150 tl size kar kalır....doğal olan pahalı olmak zorunda yoksa karınız çok az olur...
15) günlük 50 gram yem verseniz diğer ihtiyacını börtü, böcek ot vs. olsa aylık 2000 tl cepte kalır....
16) görüldüğü üzere en küçük gram değişiklikleri bile kar oranınızı çok büyük etkiler..
17) bu işe girmeden size tavsiyem araziye karşık mera ot ekimi yapın.....8-10 çeşit tohumu karıştırın alana serpin iyice sulayın ve iyice köklendikten sonra tavukları günün belli aralıklarında yada alan çok çok geniş ise sürekli salıverin...
18) yeşillik çok önemli özellikle yonca ekilirse harika olur diye düşünüyorum çünkü yüksek oranda protein içerir.
19) kümes projeleri çok kullanışlı , sağlam, hijyenik olmalı.
20) vergi verme de ihtimaller arasında...bakanlıktan onay alma durumuda var...kaçak olarak riskli olabilir
21) Sık sık ilaçlama yapılmalı ufak bir salgın size başladığınız yere getirebilir yada kurtarırsanız hayvanları o ay zararına çalışmış olursunuz yumurta verimi düştüğünden

5 Ocak 2015 Pazartesi

tavuk hastalıkları

Tavuk hastalıkları nelerdir? Tavuk hastalıklarının belirtileri, alınması gereken önlemler nelerdir, hakkında bilgi.

tavuk-hastaliklariTavuk Hastalıkları ve Önlemleri
Kümes hayvanları içinde tavuklar özellikle dikkatsizlikten çeşitli hastalıklara tutularak çok kayıp verirler. Temiz tutulan, sık sık kireçle badana edilen, havadar kümeslerde beslenen tavuklar çok ender olarak hastalanırlar. Bu arada başka kümeslerdeki yabancı tavuklardan da hastalık kapmamalarını göz önünde bulundurmalıdır. Hasta hayvanları sağlamlarından ayırmayı da ihmal etmemelidir. Tavukların hastalanmamaları için bazı tedbirler almak gerekir:
***Kuluçka yumurtaları genç hayvanlardan alınmalıdır.
***Civcivler, piliçler, tavuklar düzenli bakılmalı, yemleri zamanında, ölçülü verilmelidir.
***Kümes temiz tutulmalıdır.
***Gelişmeyen, oynaşmayan piliçleri, tavukları derhal ayırıp iyice muayene etmelidir.
***Kümese yabancı tavuk sokmamalı, onların yabancı kümese gitmelerine engel olmalıdır.
Tavukların uğradığı en tehlikeli hastalık bulaşıcı tavuk kolerasıdır. Hasta hayvanların tüyleri kabarır, kanatları düşer, yiyecekten kesilirler. Bu hastalığa yakalanan tavuk, 3-4 gün içinde ölür. Koleraya tutulan hayvanları kurtarmak mümkün değildir. Sağlam tavuklar aşı ile kurtarılır. Kümes temizlenip asitfenikle yıkanır.
Tavuk difterisi de bulaşıcı, öldürücüdür. Aşı ile önlenebilir. Difteriye yakalanan tavuk halsiz düşer, tüyleri kabarır. Bakımla iyileşirler. Tam düzelmeleri, yumurtlamaları ile anlaşılır. Tavuk difterisi insana da geçebilir.
Tavuk nezlesi de bulaşıcıdır. Difteriye benzer. İyi bakılmayan tavuklar 10 gün içinde ölür.
Tavukların çok tutuldukları bulaşıcı, mikroplu bir hastalık da uyuzdur. Bunu küçük bir sinek yapar. Uyuza tutulan hayvanın tüyleri dökülür, vücudu çıplak, yoluk kalır. Uyuza karşı birçok ilâçlar vardır.
Beyaz sürgün adı verilen hastalık da tavukları öldürür. Bu hastalık tavukların yumurtalıklarında başlar. Sürgüne yakalanmış tavuğun yumurtasından çıkan civcivler halsiz olur, üşürler. Hastalık tavuklara, horozlara da pisliklerle, salyalarla geçer. Önlenmesi için ölenleri kireçleyerek bir çukura gömmeli, sağlamlara aşı yapılmalıdır.
Tavuklarda ayrıca sürgün (ishal), peklik (kabız) gibi hastalıklarla bit, pire, kene de çok görülür. Savaşı kolay olan bu hastalıklara vardır.

Kanatlı Hayvan Üreticisine Devlet Desteği

21 Mart 2013 tarihinde 28594 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliğin (No: 2013/13) 12. maddesinde üretim yapacak işletmeler için her dönem asgari; etlik piliç yetiştiriciliğinde 10.000 adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 5.000 adet, hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2.500 adet, devekuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekliliği getirilmiştir.
Kanatlı sektörüne yönelik yatırım kredileri; Kümes, gübre işleme tesisi, yumurta işleme, tasnif, paketlemeünitesi/tesisi yapımı ve tadilatlarını, bio güvenlik önlemlerini, ilgili alet-ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsamaktadır.
Kanatlı sektörüne yönelik işletme kredileri; Ruhsatlı kanatlı üretim işletmelerinden, yetiştirilmek üzere alınacak ticari civciv ve yarka alımı ile bu hayvanların yem ve diğer işletme giderlerini kapsamaktadır.
Bu tebliğ Arıcılık, Su Hayvanları, Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ve Sertifikalı Fidan Yetiştiricilerini de kapsamaktadır. ..

salma tavukçuluk nasıl yapılır

tavuk_enguzel_2
Salma tavukçuluk, diğer çiftlik sistemleri gibi kafeste değil de hayvanların dışarda serbest şekilde dolaşması sağlanarak yapılmaktadır. Bu nedenle özgür tavukçuluk olarak da bilinmektedir. Bu yöntem, hayvanlar doğal yolla beslendikleri ve kapalı ortamda kalmadıkları için oldukça sağlıklı görülmektedir. Ayrıca bu şekilde yetişen tavukların yumurtası giderek büyüyen bir pazar olarak görülmektedir.Salma tavukçulukta, tavuklar yumurta evresine girene kadar yardımcı yemler verilmelidir. Bunlara örnek olarak, organik buğday ve mısır verilebilmektedir. Tavuklar, yumurta evresine girdiğindeyse salma şeklinde devam edecekleri için yiyeceklerini topraktan kendileri temin edeceklerdir. Örnek olarak; 100 tane tavuk olacağı hesap edilirse ortalama 400m2 alan AB standartlarına uygun ve yeterli olacaktır.

Salma tavukçuluk, doğal olduğu için ışıklandırma, havalandırma ve benzeri giderler minimum seviyede olmaktadır. Bu tavukçuluk çeşidi için tavuk satın alınırken civciv alınmaması önerilmektedir. Aksi takdirde tavuk diye alınan civcivler horoz çıkabilmektedir. Tavuklar sadece üretime ilk başlanacak yıl alınacağı ve sonrasında civcivlerle devam edileceği için tekrar alım masrafı olmayacaktır.
ABONE OLARAK DESTEK ÇIKIN (aşağıdaki linke tıklayarak abone olun )




Lohman Brown Kahverengi Yumurta Tavuğu Açıklaması ;
Salma ve Doğal Tavukçuluk  yapan kişi ve firmaların ilk tercihi Lohman Brown cinsi tavuklardır. Ancak salma tavukçuluk yapıp Doğal Yumurta elde etmek istediğiniz zaman dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Lohman Brown yarkaların salma tavukçular da en ideal ırk olmakla birlikte, yumurta dönemi bittikten sonra etinden de faydalanabiliyorsunuz. Ortalama ağırlıkları 4 aylıkken 1,4 – 1,5 kg iken 3.yılın sonunda 2,7 kg kadar çıkmaktadır. Yumurta renkleri, tavuğun kendi rengi gibi açık kahve ve düz kahve olarak çıkmaktadır. Köy yumurtası diye bilinen görünüme sahiptir. Lohman Brown, adından da anlaşıldığı gibi Alman ırklı bir tavuktur, tarihi çok eskilere dayanır ve günümüzde kadar ticari yumurta tavuğu olarak bilinir. Ülkemizdeki tüm iklim koşullarına uyum sağlayabilen Lohman Brown tavuklarımız, salma tavukçulukta 3 yıl verim vermektedir. Yılda 1 tavuk 280-320 arası yumurta verir. 16-18 haftası arası ilk kılavuz dediğimiz yumurtasını bırakır ve 15 gün içinde periyodik bir artış gözlemlenerek ideal boyutuna ulaşır. Yumurtlama döneminde ortalama ağırlık 58-65 gram olan yumurtalar L ve çift sarılı dediğimiz yumurta olarak satışa sunulabilmektedir.Salma tavukçulukta, tavukların hür ve refah bir şekilde yaylım yapması ve beslenmesi bu sektöre ilgiyi arttırmıştır. Bu nedenle salma tavukçuların favorisi olan Lohman Brown türü çok fazla tutulmaktadır. Salma tavukçulukta yumurta fiyatları normal kümes fiyatlarına göre biraz daha pahalı olup, kar oranı yüksektir. Günümüz kafes tavukçuluğu yayın olmakla birlikte Avrupa Birliği yasalarına göre, bu sistemin kalkacağı ve doğal-salma-gezen tavuk yumurtalarının satışa çıkacağı bilinmektedir. Bu yüzden salma tavukçukta artış ve kar oranının cazipliği ve insanların doğa ile iç içe olması etkilemiştir.

tavuk nasıl büyütülür yetiştirilir..

tavuk büyütmek
Tavuk nasıl büyütülür diye sorulduğundan en önemli cevaplardan biri uygun ortamın sağlanması şeklinde verilmektedir. Tavuk çiftliği olarak adlandırılan büyük tavuk yetiştirme merkezlerinde yazın ortalama sıcaklık 25 derecenin altındayken kışın bu değer 15 ile 18 derece arasında değişmektedir. Ayrıca tavukların bulunduğu yerin aydınlatması da bu konuda çok büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında bazı tavuk çiftliklerinde klasik müzikler çalınarak tavukların stres yapmalarının da önüne geçilmektedir.Barınaklarda yetiştirilen tavuklar için en çok dikkat edilen şeyler arasında kümeslerin temiz olması gelmektedir. Folluk olarak adlandırılan yumurtlama alanları da genellikle kümes içinde bulunmaktadır. Tavuk nasıl büyütülür sorusuna barınaklar için mümkün olduğunca otluğa çıkarılarak ve suyu eksik edilmeyerek şeklinde cevap verilebilir.
,Tavuk nasıl büyütülür demeden önce civcivin yumurtadan nasıl çıkarılacağı düşünülmelidir. Barınak ortamların da yumurta tavuğun follukta, yumurta üzerinde yatarak verdiği sıcaklık sayesinde çatlamaktadır. Ancak tavuk çiftliklerinde bu işlem daha çok kuluçka makinaları aracılıyla yapılmaktadır. Günümüzde barınak sahipleri de bazen kuluçka makinalarını tercih edebilmektedir.
tavuk-bakımıTavuk bakımı oldukça ciddi bir iştir. Hem tavukların yumurta kalitelerinin artması bakımından hem de aşılamalarının ve beslenmelerinin düzenli şekilde yapılması bakımından bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
Yumurta tavuğu beslemek ticari olarak hassasiyet gösterilmesi gereken bir iştir. Bu anlamda özellikle Dekalb cinsi tavukların en az yem ve en fazla verim ile oldukça tercih edilen bir cins olduğu söylenebilir. Genellikle kümes tavukçuluğu daha az riskli olduğu için tercih edilse de salma tavukçuluk da pek çok ticari işletmenin tavukların özgürce dolaşmaları açısından tercih ettikleri bir tavuk bakım yöntemidir. Salgın hastalıklar salma tavukçulukta oldukça fazla yayılmaktadır. Dolayısıyla bu nedenle belli başlı tavuk hastalıklarına karşı düzenli olarak aşılama yapılması oldukça önemlidir. Bunun yanında kümeslerin doğru bir şekilde temizlenmesi ve kirden arındırılması da önemlidir. Her hafta tavuğun yem tüketimi, yumurtasının karakteri, yumurta ağırlığı gibi bazı değerler ölçülmeli ve tavuğun bakımının daha iyi hale getirilmesi için çaba sarf edilmelidir. Sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalı, kümes ısısı, havalandırma durumu, yem ve su durumu iyi denetlenmelidir. Tüm bu unsurlar gereği gibi değerlendirilirse tavuktan yüksek oranda verim elde edilebilir.