ABONE OLARAK DESTEK ÇIKIN aşağıdaki linke tiklarak abone olun
ALT TÜRLER:
-Beyaz Brahma
-Siyah Brahma
-Sarı Brahma
ÖZELLİKLER:Erkek 5.5 kg , dişi 4 kg civarındadır. Esas olarak et ırkıdır.Heybetli görünüşü ve paçalı ayakları onları süs hayvanı yapmıştır.
KAFES ORTAMI:Tel tabanlı 2m2 kafes yada 6m2 toprak tabanlı kafes.
BESLENME: Civciv ve yarka iken etlik piliç yemi daha sonra yumurta
yemi ve taneli yemler (darı,buğday.yulaf gibi).Yeşillik unutulmamalı ve banyo için kum kabı konulmalıdır.
ÜREME YAŞI: 6 ay.
ÜREME ZAMANI: Uygun ısı ve ışıkta tüm yıl boyu.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 120-180 adet.
Dev Cochin Tavuğu Özellikleri
ANAVATANI : Çin
TARİHÇE : İlk Koşinler budist rahipler tarafından tarafından kardeşlerine ve gezginler e yiyecek olsun diye üretilmişlerdir.İlk koşinler 23 Aralık 1843 'te Kraliçe Viktorya'ya hediye edilmişlerdir.Bu büyük ırk Çin'in Şangay ve Koşin eyaletler inde üretildiği için Avrupalılar bu iki isim içinden Koşin'i seçtiler.
ALT TÜRLER:
Beyaz Koşin
Siyah Koşin
Sarı Koşin
Erkek 5 kg , dişi 3.85 kg civarındadır. Esas olarak et ırkıdır.Heybetli görünüşü ve paçalı ayakları onları süs hayvanı yapmıştır.
ÜREME YAŞI : 6 ay
ÜREME ZAMANI : Uygun ısı ve ışıkta tüm yıl boyu
YILLIK YUMURTA SAYISI : 80-120 adet
KULUÇKA SÜRESİ : 21 gün
Araucana ya da araucanas (her iki isimde kullanılmaktadır), ideal olarak mavi/yeşil renklerde yumurta veren, Kulak tutamlarına sahip, sağrısız(arka kuyrukları eksik) bir tavuktur. Araucana tavuk/horozları, hem standart(normal boyut)hem de ispenç olmak üzere iki boyutta farklı renklerde olabilir.
Araucanas türü, Güney Amerikalı (Kuzey Şili) iki türün melezleme si sonucu elde edilmiştir. Bunlar : Sağrısız (kuyruksuz) ve mavi yumurta veren Collonca ve sorguçlu (kulak tüyleri olan), kahvereng i yumurta veren, karga familyasından Quetro.
İlk olarak 1600’lü yılarda İspanyolların Şili’deki Mapuche yerlileri nde bu türü gördükleri ve Avrupaya oradan getirdikl eri sanılmaktadır.(1556’da İspanyollarla Mapuche yerlileri arasındaki savaşta yerlileri n cesaretin i övgü için Alonso de Ercilla tarafından "La, Araucana" isimli epik bir şiir yazılmıştır. Bu isim sonra, Mapuche yerlileri için kullanılmıştır. Sonra da onların tavukları için. Araucanas ismi temelde bölgedeki Arauco körfezinden türer.)
1920’li yıllarda Araucanas ların Amerikaya Şili’den getirildiği bilinmekt edir. Araucanas farklı bir tür olarak 1976 yılında APA (American Poultry Associati on –Amerikan Kümes Hayvanları Derneği) tarafından tanınmıştır.
Araucanasların Özellikleri:
Araucanasların temel ayırıcı özelliği mavi yumurta vermeleri dir. Safkan tavuklard a yumurta rengi gök mavisi rengini alırken safkan olmayanla rda bu renk kahvereng i gölgeler (zeytinims i) ve yeşilden maviye farklı tonlarda olabilir. araucanas ların yumurtala rı, mavi rengini vücutlarındaki oocyanin maddesind en alır Ayrıca araucana yumurtala rındaki mavi renk sadece kabuk yüzeyinde değil yumurta kabuğunun tüm katmanlarında vardır.beyaz ve kahvereng i yumurtala rda bu özellik bulunmaz. Yumurtaya yeni başlayan tavuklar daha mavi ve büyük yumurtlar ken yaşlı araucanas lar daha açık renklerde ve daha küçük yumurtlar lar. Kahvereng i yumurta veren türle araucanas melezlendiğinde mavi yumurta geninin baskın olması dolayısıyla melezin verdiği yumurtala r maviden kahvereng iye doğru zeytinims i renklerde gölgeli olarak çıkar. Araucanas ların yumurta verimleri yılda 150 kadardır.
:D bu güzel bir göruntü die burada :D
Dekalb Ligorin Özellikleri ; yılda 280 320 yumurta vermektedir..
Dekalb Ligorin Hollanda ırklı bir yumurta tavuğudur. En büyük özelliği ” Az yem yiyip çok yumurta ” vermesidir. Bu türün diğer Ligorin cinslerinden farklı olmasını sağlayan özellik bir markaya bağlı olmasıdır. Dekalb adı altında bulunan ligorin türü ilk başta Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlaşmış daha sonra patenti Hollanda’ya verilmiştir. Şu anda dünyanın 17 ülkesinde bayiliği bulunmaktadır. Türkiyedeki bayiliğini firmamız yürütmektedir. Üretimi ve Satışı konusunda tam yetkili olan firmamız, üretim ve satışlarını İzmir-Urla’da gerçekleştirmektedir. Dekalb Ligorinler Beyaz-Kahverengi ve Siyah olmak üzere 3 çeşite ayrılır. Hem kümes hemde salma tavukçuluk yapanlar için tercih sebebi olan tavuğumuz 16. hafta itibariyle yumurtlamaya başlamaktadır. Ortalama yumurtası 70-90 gram olan tavuğumuzun ortalama kilosu 1,4-1,7 kg’dır. Salma tavukçuluk ( organik yumurtacılık ) yapanların tavuklara uygulanacak aşılar üzerinde bilgi sahibi olması gerekmektedir. Aksi takdirde kanat bölgesinde dökülme ve kırılmalar,burun ve ağızda ishal görülür. En kötüsüde tavuklarınız telef olabilir. Bizim çiftliğimizden alınan tüm tavukların aşı kartları bulunmaktadır,müşterilerimize ticaret sırasında herşey belgeli ve kanıtlı olarak gösterilmektedir.
Lohman Brown Yumurta Tavuğu
Lohman Brown Hakkında Bilinmesi Gerekenler ;
16 -18. Haftalar arası yumurtlamaya başlarlar.
Günde 80 – 100 gram arası yem yemektedirler.
1 Tavuk yılda 280 – 320 arası yumurta vermektedir.
Lohman Brown Kahverengi Yumurta Tavuğu Açıklaması ;
Salma ve Doğal Tavukçuluk yapan kişi ve firmaların ilk tercihi Lohman Brown cinsi tavuklardır. Ancak salma tavukçuluk yapıp Doğal Yumurta elde etmek istediğiniz zaman dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Lohman Brown yarkaların salma tavukçular da en ideal ırk olmakla birlikte, yumurta dönemi bittikten sonra etinden de faydalanabiliyorsunuz. Ortalama ağırlıkları 4 aylıkken 1,4 – 1,5 kg iken 3.yılın sonunda 2,7 kg kadar çıkmaktadır. Yumurta renkleri, tavuğun kendi rengi gibi açık kahve ve düz kahve olarak çıkmaktadır. Köy yumurtası diye bilinen görünüme sahiptir. Lohman Brown, adından da anlaşıldığı gibi Alman ırklı bir tavuktur, tarihi çok eskilere dayanır ve günümüzde kadar ticari yumurta tavuğu olarak bilinir. Ülkemizdeki tüm iklim koşullarına uyum sağlayabilen Lohman Brown tavuklarımız, salma tavukçulukta 3 yıl verim vermektedir. Yılda 1 tavuk 280-320 arası yumurta verir. 16-18 haftası arası ilk kılavuz dediğimiz yumurtasını bırakır ve 15 gün içinde periyodik bir artış gözlemlenerek ideal boyutuna ulaşır. Yumurtlama döneminde ortalama ağırlık 58-65 gram olan yumurtalar L ve çift sarılı dediğimiz yumurta olarak satışa sunulabilmektedir.Salma tavukçulukta, tavukların hür ve refah bir şekilde yaylım yapması ve beslenmesi bu sektöre ilgiyi arttırmıştır. Bu nedenle salma tavukçuların favorisi olan Lohman Brown türü çok fazla tutulmaktadır. Salma tavukçulukta yumurta fiyatları normal kümes fiyatlarına göre biraz daha pahalı olup, kar oranı yüksektir. Günümüz kafes tavukçuluğu yayın olmakla birlikte Avrupa Birliği yasalarına göre, bu sistemin kalkacağı ve doğal-salma-gezen tavuk yumurtalarının satışa çıkacağı bilinmektedir. Bu yüzden salma tavukçukta artış ve kar oranının cazipliği ve insanların doğa ile iç içe olması etkilemiştir.
HABEŞ TAVUĞU ÖZELLİKLERİ
Anavatanı : Doğu Asya
Renk: Beyaz, Gri, Kahverengi, Sarı, Siyah
Yıllık Yumurta Sayısı: 120 adet
Yumurta Rengi: Krem
Ağırlık: Erkek 1,2-1,4kg , Dişi 1kg
Tepe Tüyleri: Var
Sakal: Var
Bacak Tüyü: Var
Tırnak: 5 adet
İbik: Koyu Renkli ve Ceviz görünümünde
Kuluçka Süresi: 20-21 gün
İpeksi tüyleri nedeniyle halk arasında İpek adıyla da anılan Habeşlerin (Silkiye) tarihçesi hakkında değişik görüşler söz konusudur. Bir görüşe göre ilk Silkiyeler 4000 yıl önce Moğollar tarafından Himalayalarda bulunup Çin'in kuzeyine getirilmiştir. Avrupa'ya Silkiyeler 1600-1700 lerde getirilmişlerdir. 1874 'te Amerikan standartları tarafından ayrı bir cins olarak kabul edilmiştir.
Paçalı ve sakallı olmaları tepelerinin büyük ve gösterişli olması, üreme yaşlarının 4ay olması ve uygun ısı ve ışık da tüm yıl boyunca yumurta alınabilmesi onları en çok aranan süs tavukları arasına sokmuştur.
BESLENME : Civciv ve yarka iken etlik piliç yemi daha sonra yumurta yemi ve taneli yemler (darı, buğday, yulaf gibi). Yeşillik unutulmamalı ve banyo için kum kabı konulmalıdır.
FİZAN TAVUĞU ÖZELLİKLERİ
ORİJİNİ ........................AVRUPA
RENKLERİ........................ALTIN-GÜMÜŞ-BEYAZ-GRİ-SİYAH BEYAZ TEPELİ, CUCKOO...
SENELİK YUMURTA ADEDİ.......... 130 - 180 ADET
YUMURTA RENGİ...................BEYAZ
ERKEK AĞIRLIK...................1000-1700 Gram(STANDART BOY)
DİŞİ AĞIRLIK....................900-1200 Gram(STANDART BOY)
TEPE TÜYLERİ....................VAR
SAKAL...........................BAZI TÜRLERİNDE VAR
BACAK TÜYÜ......................YOK
TIRNAK..........................4 ADET
İBİK............................V ŞEKLİNDE
New Hamstre’ler:Rhode İsland Red ırkının kullanılırlığını arttırmak amacıyla yapılan çalışmalarda ABD’nin New Hampshire eyaletinde geliştirilmiştir. Rhode island Red ırkında erken gelişme, iri kahverengi yumurta verme, erken tüylenme, sağlamlık ve yüksek yaşama gücü gibi özelliklerde yapılan sürekli seleksiyonlar sonucunda elde edilmiş yumurta-et verim yönlü bir ırktır. Standart bir ırk olarak kabul edilmesi 1935 yılına rastlar. Hibrit üretiminin yaygınlaşmasından önce ABD’de bu ırktan et yönlü bir hat elde edilmiş; erken gelişme ve canlı ağırlık yönünde seleksiyon uygulamaları bu hatta yumurta verimini azaltmıştır. Broiler üretimi amacıyla New Hampshire tavukları et tipi horozlarla melezlenmiştir. Bir çok et hatlarının geliştirilmesinde kullanılmışlar ve halen de kullanılmaktadır. Yumurta verimleri yılda 220-230 adet, 60-65 gramlık yumurtaları kahverengi kabuklu, ortalama canlı ağırlıkları 2.5-3.8 kg’dır.
Ülkemize 1952 yılında ABD’nin Oregon eyaletinden getirilmiş, bunu 1954 yılında getirilen civcivler izlemiş ve ilerki dönemlerde giriş devam etmiştir. Çevreye uyumlarının iyi oluşu nedeniyle ülkemizde çok tutulmuşlardır.
Susexler:Susex, 19. yüzyılın ilk yarısında beş parmak taşımayan Dorking varyetesi olarak geliştirilmiştir. Canlı ağırlıkları Dorking’lerden daha yüksektir. 20. Yüzyılın başlarında Susex’ler iyi bir et ve yumurta üreticisi olarak önemlerini korumuşlardır. Beyaz denli olmaları, iyi gelişmeleri, bu özelliklerini kalıtsal olarak aktarmaları nedeniyle broyler üretiminde, ebeveyn hatlarında beyaz deri talebi olan Avrupa ülkelerinin vazgeçilmez ırkı olmuştur. Halen beyaz denli etlik piliç üretim planlarında baba hattı olarak kullanılmaktadır. Alacalı, açık ve kırmızı olan varyetelerinden özellikle açık renkli olanı önem kazanmıştır. İkinci dünya savaşından sonra 1950-1960 yıllarında Susex horozları Rhode island Red tavukları ile çiftleştirilerek broyler üretiminde yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Geniş ve derin bir göğüs yapısına sahiptirler. Ağır yumurta veren bu hayvanların yumurta verimleri yılda 150-160 adet kadardır. Canlı ağırlıkları horozlarda 3.7-4.5, tavuklarda 3.0-3.5 kg’dır. Yumurta kabukları kahverengidir.
Plymouth Rock’lar:Plymouth Rock kombine verim yönlü bir Amerikan ırkı olup çubuklu Dominique ırkı horozlarla Siyah Cochin ırkının melezlenmesiyle elde edilmiştir. Çubuklu Plymouth Rock’lar ilk defa 1874′te Amerikan standartlarına alınmıştır. 1880′de İngiltere’ye, 1882′de Hollanda’ya götürülmüşlerdir. Renk bakımından 7 varyetesi bulunmaktadır. Çubuklu ve beyaz varyeteleri en çok bilinenlerdir. Beyaz Plymouth Rocklar ticari broyler üretiminde ana ebeveyn hatlarının geliştirilmesinde kullanılmaktadır. Geliştirilen bu hatlarda 9-10 aylık üretim döneminde 160-180 adet yumurta alınabilmektedir. Bunlarda ortalama canlı ağırlıklar horozlarda 4-4.5, tavuklarda 3.0-3.5 kg’dır.
Çubuklu Plymouth Rock’lar kahverengi yumurta üretim hatlarında otoseksin eldesinde kullanılmışlardır. Rhode island Red gibi ırkların erkekleri ile çiftleştirmelerde otoseksle cinsiyet ayrımı sağlanmaktadır. Ayrıca yumurta ıslah programlarında, ağır yumurta elde edilmesi amacıyla geniş oranda yer almışlardır. Bunlarda yumurta verimi 200-220 adet, canlı ağırlıklar horozlarda 3.5-4.0, tavuklarda ise 2.5-3.0 kg’dır. Açık kahverenginden koyu kahverengiye kadar değişen yumurtaları 60-70 gramdır. Ülkemize ABD’den ilk defa 1954 yılında getirilmiş ve bunu değişik miktarlarda sonrakiler izlemiştir.
Salma Tavukçuluk hakkında elinizde proje varmı varsa irtibata geçebilirsiniz? ?
YanıtlaSilTavukmu yumurtadan çıkar yumurtami tavukdan çıkar
YanıtlaSilelimde herhangi bir proje yok şuan ama bazı sitelerde daha detaylı proje çizimler bulabilirsınız ilerleyen zamanlarda salma tavukçuluk hakkında proje bakım hangi cins tavuklar salma tavukçuluğa daha yatkın paylaşım yapılcaktır sefa bey ..
YanıtlaSilher ikiside birbirini tamamlar :D mustafa bey ..
YanıtlaSil