5 Ocak 2015 Pazartesi

salma tavukçuluk nasıl yapılır

tavuk_enguzel_2
Salma tavukçuluk, diğer çiftlik sistemleri gibi kafeste değil de hayvanların dışarda serbest şekilde dolaşması sağlanarak yapılmaktadır. Bu nedenle özgür tavukçuluk olarak da bilinmektedir. Bu yöntem, hayvanlar doğal yolla beslendikleri ve kapalı ortamda kalmadıkları için oldukça sağlıklı görülmektedir. Ayrıca bu şekilde yetişen tavukların yumurtası giderek büyüyen bir pazar olarak görülmektedir.Salma tavukçulukta, tavuklar yumurta evresine girene kadar yardımcı yemler verilmelidir. Bunlara örnek olarak, organik buğday ve mısır verilebilmektedir. Tavuklar, yumurta evresine girdiğindeyse salma şeklinde devam edecekleri için yiyeceklerini topraktan kendileri temin edeceklerdir. Örnek olarak; 100 tane tavuk olacağı hesap edilirse ortalama 400m2 alan AB standartlarına uygun ve yeterli olacaktır.

Salma tavukçuluk, doğal olduğu için ışıklandırma, havalandırma ve benzeri giderler minimum seviyede olmaktadır. Bu tavukçuluk çeşidi için tavuk satın alınırken civciv alınmaması önerilmektedir. Aksi takdirde tavuk diye alınan civcivler horoz çıkabilmektedir. Tavuklar sadece üretime ilk başlanacak yıl alınacağı ve sonrasında civcivlerle devam edileceği için tekrar alım masrafı olmayacaktır.
ABONE OLARAK DESTEK ÇIKIN (aşağıdaki linke tıklayarak abone olun )




Lohman Brown Kahverengi Yumurta Tavuğu Açıklaması ;
Salma ve Doğal Tavukçuluk  yapan kişi ve firmaların ilk tercihi Lohman Brown cinsi tavuklardır. Ancak salma tavukçuluk yapıp Doğal Yumurta elde etmek istediğiniz zaman dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Lohman Brown yarkaların salma tavukçular da en ideal ırk olmakla birlikte, yumurta dönemi bittikten sonra etinden de faydalanabiliyorsunuz. Ortalama ağırlıkları 4 aylıkken 1,4 – 1,5 kg iken 3.yılın sonunda 2,7 kg kadar çıkmaktadır. Yumurta renkleri, tavuğun kendi rengi gibi açık kahve ve düz kahve olarak çıkmaktadır. Köy yumurtası diye bilinen görünüme sahiptir. Lohman Brown, adından da anlaşıldığı gibi Alman ırklı bir tavuktur, tarihi çok eskilere dayanır ve günümüzde kadar ticari yumurta tavuğu olarak bilinir. Ülkemizdeki tüm iklim koşullarına uyum sağlayabilen Lohman Brown tavuklarımız, salma tavukçulukta 3 yıl verim vermektedir. Yılda 1 tavuk 280-320 arası yumurta verir. 16-18 haftası arası ilk kılavuz dediğimiz yumurtasını bırakır ve 15 gün içinde periyodik bir artış gözlemlenerek ideal boyutuna ulaşır. Yumurtlama döneminde ortalama ağırlık 58-65 gram olan yumurtalar L ve çift sarılı dediğimiz yumurta olarak satışa sunulabilmektedir.Salma tavukçulukta, tavukların hür ve refah bir şekilde yaylım yapması ve beslenmesi bu sektöre ilgiyi arttırmıştır. Bu nedenle salma tavukçuların favorisi olan Lohman Brown türü çok fazla tutulmaktadır. Salma tavukçulukta yumurta fiyatları normal kümes fiyatlarına göre biraz daha pahalı olup, kar oranı yüksektir. Günümüz kafes tavukçuluğu yayın olmakla birlikte Avrupa Birliği yasalarına göre, bu sistemin kalkacağı ve doğal-salma-gezen tavuk yumurtalarının satışa çıkacağı bilinmektedir. Bu yüzden salma tavukçukta artış ve kar oranının cazipliği ve insanların doğa ile iç içe olması etkilemiştir.

1 yorum:

  1. Selam salma tavukçuluk ta bakim ve yer nasil olmalidir. 100tavuk için gerekli alan ne kadar olmalidr..

    YanıtlaSil